Ptakopysk

21. ledna 2008 v 16:00 | Jitush |  Encyklopedie
Latinské jméno:Ornithorhynchus anatinus
Délka:40-60cm
Ocas:8,5-15cm
Hmotnost: 0,8-2,5kg
Rozšíření:východní Austrálie,Tasmánie
Životní prostředí:Vlhké louky a všechna stanoviště se stojatou vodou včetně jezer,rybníků,kaluží,mokřin,močálů a bažin,řeky,vodní toky a proudící voda obecně
Čenich tvarovaný jako kachní zobák,nemotorné pohyby na zemi,neohrabaná chůze po způsobu plazů a ocas zploštělý jako má bobr a skoro úplně pokrytý šupinami činí z ptakopyska (též se mu říká ptakopysk podivný) nezapomenutelné zvíře.Vodotěsným kožichem hrozinkově hnědé barvy a plyšového vzhledu připomíná krtka.Zobák,určený k vyhledávání kořisti,je velmi citlivý na dotek a elektrické impulsy ve svalech malých vodních organismů,jeho kořisti.Červené krvinky ptakopyska mají neobvykle vysokou hustotu,takže mu umožňují hluboko se potápět při lovu.Ptakopyskové žijí samotářsky,ale jejich areály se překrývají.Samci brání teritoria jen v době rozmnožování.Samec má na zadních nohách jedové ostruhy a pokouší se jimi zranit své soky.Domovem ptakopyska je nora ve břehu,dlouhá obvykle 5m,ale může dosáhnout délky 30m.Březost trvá jeden měsíc.Mezi prsty nohou mají plovací blány.
Zdroj: encyklopedie Zvíře
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kitush Kitush | Web | 26. ledna 2008 v 22:49 | Reagovat

to je stejně zajímaví zviřátko...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama